AB BİLGİ MERKEZİ (ABBM) HABERLER / FAALİYETLER
Sivil Toplum Kuruluşları Proje Pazarı
09 Temmuz 2019
Derneğimiz bünyesinde faaliyetlerini sürdüren İzmir AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen, “İzmir’de Sivil Toplum Kuruluşları Proje Pazarı”, İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle gerçekleştirildi.
Projelerini tanıtmak üzere İzmir’de AB fonlarından hibe almış olan 15 kurumun davetli olduğu Proje Pazarı etkinliğinde, Yönetim Kurulu Başkanımız Fadıl Sivri’nin açılış konuşmasının ardından proje tanıtımları ve networking faaliyetleri gerçekleştirildi.
Yönetim Kurulu Başkanımız Fadıl Sivri, ESİAD olarak Avrupa Birliği’ne tam üyelik süreci ile ilgili toplumumuzda farkındalık yaratılması konusunda çalıştıklarını belirterek, bu anlayışla 1996 yılından beri AB Türkiye Delegasyonu ile işbirliği halinde İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi’ne ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Ege Bölgesi’nin sosyal ve ekonomik potansiyeline dikkat çeken Sivri, ‘”Avrupa Birliği, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (Instrument for Pre-accession Assistance – IPA)” ile, Türkiye’nin politik ve ekonomik reformlarına mali ve teknik destek sağlamaktadır. Bu fonların amacı, Türk mevzuat ve standartlarının AB mevzuat ve standartlarıyla uyumlaştırılması, ilgili makamların katılım sürecinde bu uyumlaştırma çalışmalarını gerçekleştirmesi ve reformları uygulaması için gerekli olan kapasitelerinin oluşturulmasıdır. Böylelikle Türkiye, AB üyeliğiyle birlikte gelen hak ve yükümlülüklere hazırlanmaktadır” diye konuştu.
Rota Ege Bölgesi
Bu kapsamda ESİAD olarak “Daha Güçlü Bir Sivil Toplum için Rota Ege Bölgesi” adını taşıyan ve Nisan ayında başlayan projenin 15 ay süreceğini söyleyen Sivri, projenin hedef kitlesinin Ege bölgesindeki çeşitli STK’lar ve ilgili kamu kurumu temsilcileri olduğunu vurguladı. Doğru yatırımlar, destekler ve güçlü bir sivil toplumla güçleneceğini söyleyen Sivri, “İnancımız AB desteği ile çeşitli alanlarda projeler yürüten kurumlar ve projeler arasındaki bugün gerçekleştireceğimiz bilgi paylaşımı ve işbirliğinin ise bu süreci besleyeceği yönündedir” dedi.
Bugün bu etkinlikle bölgemizde yürümekte olan AB projelerimizi tanıma fırsatı bulacağını ifade eden Sivri, sözlerini şöyle tamamladı:
“Proje sahiplerinin birbirleriyle tanışarak fikir alış verişinde bulunmaları ve etkinliğimizin güzel işbirliklerine imkan sağlamasını umuyorum. Bugün bizlerle olan STK’ların değerli yöneticilerine ve AB projesi yürütmekte olan STK başkanlarımız ve temsilcilerimize ve tüm değerli konuklara tekrar hoş geldiniz diyorum”
Açılış konuşmalarının ardından AB’den destek almış STK’lar kurdukları stantlarla projeleri hakkında konuklara bilgilendirmeler yaptı.
STK Temsilcileri ile Yuvarlak Masa Toplantısı
20 Mayıs 2019
ESİAD İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi, 9 Mayıs Avrupa Günü’nün Ramazan ayına denk gelmesi sebebiyle dayanışma, birliktelik ve işbirliği değerlerini pekiştirmek üzere iftar yemeği gerçekleştirdi. Türkiye-AB ilişkilerinin geleceğinin de ele alındığı, yuvarlak masa anlayışıyla düzenlenen iftarda, spor, turizm, eğitim, engelsiz yaşam alanlarında çalışan STK yetkilileri, teknopark yöneticileri, üniversite öğretim üyeleri ve İzmir Valiliği temsilcileri hazır bulunurken, Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Bedriye Tunçsiper de yemeğe katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, ESİAD olarak Avrupa Birliği’ne tam üyelik süreci ile ilgili toplumumuzda farkındalık yaratılması konusunda çalıştıklarını belirterek, bu anlayışla, 1996 yılından beri, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ile işbirliği halinde İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi’ne ev sahipliği yaptıklarını ifade etti.
İzmir’de Avrupa Birliği konusunda önemli bir referans noktası olan Bilgi Merkezi’nin 23 yılda çok sayıda faaliyet gerçekleştirdiğini söyleyen Sivri, “9 Mayıs 1950 yılında Avrupa Birliği’nin yapı taşı olan Schuman Bildirisi ile Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun açıklandığı tarihi Avrupa Günü olarak kutluyoruz. Avrupa Günü’nde Avrupa Birliği vizyonunu ve Birliğin demokrasi, insan haklarına saygı, hukukun üstünlüğü, özgürlük ve ifade özgürlüğü gibi değerleri tüm AB üye devletlerinde ve aday ülkelerde ülkelerde kutlanıyor. Biz de her yıl İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi olarak Avrupa Günü’nü seminer, panel, sinema gösterimi, konser gibi çeşitli etkinliklerle kutluyoruz” dedi.
STK’lar yuvarlak masada
Bu sene Avrupa Günü’nün, mübarek Ramazan ayına denk gelmesi sebebiyle çeşitli STK’larla iftarda bir araya gelmek istediklerini söyleyen Sivri, “Bu yemek vesilesi ile yuvarlak masa anlayışıyla farklı sektörlerde ve alanlarda çalışmalar yürüten STK’ların temsilcilerini bir araya getirdik. Ortak projeler yürütmek, işbirliğini arttırmak için bir araya geldik. Önümüzdeki süreçte bu masa etrafındaki STK’ların beraber birçok projeyi hayata geçireceğine inanıyorum” diye konuştu.
Avrupa Birliği sürecine vurgu
Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin Türkiye açısından önemini bu vesile ile hatırlatmakta fayda gördüklerini söyleyen Sivri, “Avrupa Birliği’ne üyelik süreci, hem küresel rekabette daha güçlü bir Türkiye hedefi hem de ortak ve evrensel değerlerimiz yönünde Türkiye’nin sosyal refahına katkısı açısından büyük öneme sahiptir. Bu doğrultuda tam üyelik hedefiyle AB müzakere sürecine devam edilmelidir. Bunun ilk adımı olarak, ekonomik ve teknolojik gelişmeler sonucunda güncelliğini kaybetmiş Gümrük Birliği’nin, tarım, hizmetler ve kamu alımları alanlarına genişletilmesi ve başta serbest ticaret anlaşmaları olmak üzere Türkiye’nin de bir ortak olarak karar mekanizmalarında yer alacağı şekilde güncellenmesi gerekmektedir. Güçlü bir Türkiye’yi entegre eden AB de daha güçlü olacaktır.” diye konuştu.
Toplantıda söz alan STK temsilcileri kendi projelerini tanıtarak, işbirliği ve ortak proje zemini için paylaşımlarda bulundu.
İşyerinde Kadının Güçlenmesi Zirvesi
06 Mart 2019
Derneğimizin ev sahipliği yaptığı İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi tarafından gerçekleştirilen “İşyerinde Kadının Güçlenmesi Zirvesi”nde ESİAD’ın İZİKAD işbirliğiyle Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi İzmir Platformu’nun yürütücüsü olmasının lansmanı yapıldı. Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi İzmir Platformu’nun eş başkanlığını ESİAD Yönetim Kurulu üyeleri Sun Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Jimmy Key Yönetim Kurulu Başkanı Günseli Ünlütürk ve Yaşar Holding CEO’su Dr. Mehmet Aktaş üstlendi.
Zirvede, 30’un üzerinde firma işyerinde kadının güçlenmesine dair iş dünyası liderlerinin, toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletecek şirket politikaları oluşturmaya yönelik Kadının Güçlenmesi İlkeleri’ne (Women’s Empowerment Principles – WEPs) imza attı.
Açılış konuşmasında toplumun tüm kesimlerinin fırsatlardan ve kaynaklardan eşit yararlanmasının sosyal ve ekonomik kalkınmayı arttırdığına dikkat çeken ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, bu durumun toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda da geçerli olduğunu söyledi. Sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınma için hayatın her alanında olduğu gibi, kadının çalışma hayatında da hak ettiği yeri almasının, işgücüne aktif bir biçimde katılmasının ve yönetimde söz sahibi olmasının önemine vurgu yapan Sivri, “Ülkemizde kadınların işgücüne katılım oranı son 10 yılda yaklaşık 10 puan artarak % 34’ler seviyesine geldi. Bu seviye hala AB ortalamasının yaklaşık %20 altında. Tek kanatla uçmamız mümkün olamayacağından, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının kritik bir önem taşıdığına inanıyorum. Ancak bu sayede kadınlar ve erkekler, topluma eşit temelde katkı yaparak sürdürülebilir insani gelişmeyi tam anlamıyla gerçekleştirebilir” dedi.
Kadının güçlenmesi için proje
ESİAD olarak toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla çalıştıklarını ifade eden Sivri, “Derneğimizin ismini tüm üyelerimizi kapsayacak, amaç, faaliyetlerimiz ve 21. yüzyılın gerek ve ihtiyaçlarına hitap edecek şekilde ‘iş insanları’ olarak değiştirdik. Sadece iş yaşamında değil, hayatın her alanında kadının rolünün artması için üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Bu düşünceden hareketle, hem UN Global Compact imzacısı hem de İZİKAD işbirliğiyle Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi İzmir Platformu’nun yürütücüsü olduk. Bu mecra ile kadınların iş yerinde, piyasalarda ve toplumda güçlenmesini sağlamak amacıyla en iyi uygulama örneklerini geliştirmeyi, yaygınlaştırmayı ve bu uygulamalara yönelik politika önerileri oluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Toplumsal cinsiyet sürdürülebilirliğin temel taşı
Toplumsal cinsiyet eşitliğini ekonomik ve toplumsal sürdürülebilirliğin temel taşı olarak gördüklerini söyleyen ESİAD Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Betül Elmasoğlu, kadınların toplumdaki siyasi, sosyal ve ekonomik statüsünün güçlenmesinin demokratik gelişmişliğin ve toplumsal refah seviyesinin en önemli göstergelerinden biri olduğuna dikkat çekti. ESİAD Sürdürülebilirlik Komitesi olarak Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi İzmir Platformu’nun kurulmasına aracı olduklarını dile getiren Elmasoğlu, “2010 yılında UN Global Compact ve UN Women ortaklığında oluşturulan Kadının Güçlenmesi İlkeleri platformunun, tüm kurum ve kuruluşlar arasında bir sinerji ve öğrenme ortamı yaratarak kadının iş yerindeki ve toplumdaki yerini güçlendirmeye katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.
Kadın dostu firmaların artması hedefleniyor
Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu üyesi olarak Kadının Güçlenmesi İlkeleri’ni desteklemek ve yaygınlaştırmak için yaptıkları projeler ve faaliyetlerle, kadın istihdam oranının ve girişimci kadın sayısının artması yolunda çalıştıklarını söyleyen İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, “Amacımız dünyada ve Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlenmesi ile ilgili yapılan çalışmaların, İzmir iş dünyasında yayılması ve kadın dostu firmaların artmasıdır. Kadının Güçlenmesi Prensipleri; kadınlara eğitim ve profesyonel gelişim imkânları sağlanarak liderlik seviyesinde eşit hakların verilmesi, ayrımcılık yapılmaması, sağlık, güvenlik, refah sağlanması, şiddete karşı önlem alınması ve insan haklarının uygulanması gibi konular hakkındaki gelişimin ölçülmesi ve halka raporlanarak açıklanması gibi maddeleri içermektedir” dedi.
Özel sektör kadının güçlenmesi için hızlandırıcı bir güç
BM Kadın Birimi Türkiye Ofisi Programlar Yöneticisi ve Ülke Direktör Vekili Zeliha Ünaldı, “Şu anki rakamlar toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için yüzlerce yıl gerektiğini gösteriyor ama bizim o kadar vaktimiz olmadığı için bu işi biraz hızlandırmak gerekiyor. Bunun için de işin en önemli ortaklarından biri özel sektör. Türkiye’de 22 milyon civarında kayıtlı işgücü var, bunun yüzde 87’si özel sektörde istihdam ediliyor. Özel sektörün bu süreci hızlandırıcı gücü buradan geliyor” diye konuştu.
Konuşmaların ardından düzenlenen panelde, IDEMA Kurucu Ortağı Dr. Ali Ercan Özgür moderatörlüğünde Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi İzmir Platformu eş başkanları Sun Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Jimmy Key Yönetim Kurulu Başkanı Günseli Ünlütürk ve Yaşar Holding CEO’su Dr. Mehmet Aktaş ile WEPS imzacısı İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ece Elbirlik Ürkmez Türkiye’de ve Avrupa Birliği’nde iş yaşamında kadının güçlendirilmesine yönelik iyi uygulama örneklerini paylaştı.
Zirvenin kapanış konuşmasını yapan oyuncu Gupse Özay ise Türkiye’de ve dünyada kadının sinema sektöründeki rolüne ve kadının güçlenmesinin önemine dair görüşlerini konuklarla paylaştı.