ESİAD düzenlediği çevrimiçi toplantı ile blokzincir teknolojisini masaya yatırdı. Ayrotek Genel Müdürü Ülker GÜRPINAR, Profesyonel Hizmetler Direktörü Gül TERCAN ve Ayrotek Teknik Danışmanı Batuhan ÖZCAN’ın konuk konuşmacı olduğu “Blokzincir Teknolojisi ve Sektörel Uygulama Alanları” başlıklı toplantıya ESİAD üyeleri yoğun ilgi gösterdi. Ayrotek Teknik Danışmanı Batuhan ÖZCAN, “Z kuşağı bu teknoloji ile büyüyor, gelecek burada” dedi.
Toplantının açılışında konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa KARABAĞLI, blokzincirin son dönemin en popüler teknolojilerinden olduğunu ifade ederek, bu yeni alanı ESİAD üyelerine tanıtmak istediklerini söyledi.
Dünyada bilgi ve iletişim teknolojilerinin hızla değişim geçirdiğini söyleyen ESİAD Başkanı KARABAĞLI, “Sosyal medya, haberleşme, e-ticaret, e-banka, e-devlet derken dijitalleşme gündelik hayatımızın bir parçası haline geldi. Bu gidişin dışında kalmak mümkün değil. Dolayısıyla bu uygulamaları yakından tanımak, sunduğu imkanları anlamak önemli” dedi.
Blokzincir hakkında temel olarak bilgi sahibi olduklarını ancak, bu teknolojinin iş yaşamında sunacağı avantajları derinlemesine incelemek istediklerini söyleyen KARABAĞLI, “Finansal uygulamaların yanı sıra ev, araba gibi maddi varlıklar ile patent, marka, telif hakları gibi soyut varlıklar da bu sistemin kapsamına girmeye başladı. Bu noktada hayatımızın merkezine yerleşecek bu teknolojiyi üyelerimize anlatmak istedik” diye konuştu.
Blokzincir, bitcoin ve ethereum
Ayrotek Profesyonel Hizmetler Direktörü Gül TERCAN Ayrotek’in firmalara sunduğu hizmetleri özetledi. Ayrotek Teknik Danışmanı Batuhan ÖZCAN ise, blokzincirin ortaya çıkışını ve ne demek olduğunu anlatarak sözlerine başladı.
Bitcoin sonrası ortaya çıkan ethereum ağının getirdiği yenilikleri anlatan ÖZCAN, “Bitcoinde sadece para transferi yapılabilirken ethereum teknolojisi üzerinde akıllı sözleşmeler yani uygulamalar çalıştırabiliyoruz, veri paylaşımı yapabiliyoruz” dedi. Ethereum üzerinde kod çalıştırılabildiğini ana kodların uyumlu olması için belli standartların geliştirildiğini vurgulayan ÖZCAN, “Erc-20 kod sistemi ile token, ERC-721 ile NFT ve yeni geliştirilen ERC-1155 ile multi token standartları ortaya çıktı. Bu süreç ve yeniliklerin çıkması devam edecektir. ERC-20 ile herkes kendi para birimini oluşturabiliyor” diye konuştu.
Farklı sektörler ve blokzincir
Günümüzde en büyük 100 firmadan 80’inin blokchain üzerinde çalışmalar yürüttüğünü söyleyen ÖZCAN, “Carrefour, Walmart, Migros gibi firmalar blokzincir teknolojisini kullanıyorlar. Örneğin, Çin’den ithal edilen etlerin belli bir sıcaklığı geçmemesi için her aşamanın takibinde bu teknoloji kullanılıyor. Benzer şekilde kümesten alınan yumurtanın reyona giderken tüm verileri blokzincire kaydedilebiliyor. Bu veriler değiştirilemez nitelikte olduğu için veri güvenliği de sağlanmış oluyor. Bu teknoloji ilaç taşımacılığında da kullanılabilir” dedi.
Lojistik sektörünün bu teknolojiyi fazlasıyla kullandığını anlatan ÖZCAN, “Konteynerlerin tüm takibi bu teknoloji ile yapılabiliyor” dedi.
Noter işlemlerinin tamamının blokzincir üzerinden yapılabildiğine değinen ÖZCAN, “İhaleler de blokzincir üzerinden yapılabiliyor. Verilen teklifler oraya kaydediliyor ve değiştirilemez olduğu için ihalede güvenilirliği sağlayabiliyor” dedi.
Sağladığı güvenlik nedeniyle blokzincirin oy kullanma noktasında da örnekleri olduğunu söyleyen ÖZCAN, “Oy pusulasının yanındaki QR kodu okuttuğunuzda blokzincir üzerinde sizin verdiğiniz oyun geçerli sayılıp sayılmadığını, sisteme dahil olup olmadığını görebiliyorsunuz. Kimi ülkeler bunu deniyor” dedi. Z kuşağının bu teknoloji ile son derece içli dışlı olduğunu hatırlatan ÖZCAN, “İleride bu çocuklar birer çalışanınız olacak. Bu alanı bilmek, tanımak, sunduğu avantajlardan faydalanmak önemli” diye konuştu.