ESİAD İzmir AB Bilgi Merkezi, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve İzmir Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi, SÜGEP ve Boğaziçi Üniversitesi SDSN Türkiye iş birliğinde düzenlenen Sürdürülebilirlik Elçileri Eğitim Programının ilki, İBB Alsancak Havagazı Gençlik Yerleşkesi’nde yapıldı. Toplantının açılışında ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı, SKGA Genel Koordinatörü Ruhisu Can Al konuşma yaparken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise toplantıya video bağlantısı ile katıldı. Programa katılan 60 genç, gün boyu süren ilk eğitimlerini aldı.
Sürdürülebilir kalkınmada ESİAD öncülüğü
ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı ise Ege Bölgesi iş dünyasının sürdürülebilir kalkınma konusundaki farkındalığını ve etkisini artırmayı hedeflediklerini bu konuda öncü olmayı ve iyi uygulama örneklerinin artmasını teşvik etmek istediklerini söyledi. Birleşmiş Milletler’in 2016 yılında belirlemiş olduğu 17 adet Sürdürülebilir Kalkınma Amacının hayatın her alanına yönelik hedefler içerdiğine dikkat çeken Karabağlı, “Bu program ile sürdürülebilirlik Yetkinlikleri konusunda özel tasarımlanmış eğitimler yapılacak. Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında 6 haftalık eğitim ve kamu ve özel sektörde sürdürülebilirlik ofisleri bulunan işyerlerinde 6 haftalık staj olacak. Yeni Teknolojiler ve çözümler hakkında gençleri bilinçlendirmeyi, bu alanda doğacak yeni uzmanlık alanları açısından onları geleceğe hazırlamayı amaçlayan program yıl boyunca devam edecek” dedi.
Doğayı merkeze alan bir büyümeye ihtiyaç var
Toplantının açılışına video bağlantısı ile katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise sürdürülebilir kalkınmanın şu anda dünyanın en önemli gündemi olduğunu söyledi. Ekonomik büyümenin ne yazık ki bugüne kadar dünyada işsizlik ve yoksulluğu önleyemediğini vurgulayan Soyer, “Doğanın ve kıt kaynakların sömürüsüne dayalı bir büyüme kimseye mutluluk getirmiyor. O nedenle doğayı merkeze alan bir büyümeye ihtiyaç var. Dünyayı daha yaşanabilir kılmalıyız. Yoksulluk, açlık, iklim değişikliği, biyoçeşitlilik, temiz enerji, cinsiyet eşitliği konusundaki çalışmalar yalnız bugün için değil gelecek için de önemli. Bunun için de gençlere büyük görevler düşüyor. Gençlerin de bu konuda önemli işlere imza atacaklarına inanıyorum” diye konuştu.
Gençlerle birlikte hareket edilmeli
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı (SKGA) Genel Koordinatörü Ruhisu Can Al da hayatın her alanında sürdürülebilirlik kavramının uygulanması gerektiğine işaret ederek, “Yaşanabilir bir dünya kurmak için gençlerle birlikte hareket etmeye çok ihtiyacımız var. Daha büyük bir mücadele ve yaratıcılıkla çevremize, kentimize, ülkemize hatta dünya toplumuna daha büyük katkılar vermek zorundayız. Sizlerle bu uzun yolculuğumuzda daha çok güzel işler yapmak dileğiyle hepinize ve değerli paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
Açılış konuşmaların ardından eğitim çalışmalarına geçildi. Programın ilk gününde “BM Küresel Kalkınma Hedefleri” konulu eğitimi Umut Dilsiz, Sürdürülebilirlik olgusunun felsefi kavramlar ve sorular eşliğinde interaktif tartışılması konulu eğitimi Selin Tunçer ve İklim Krizi konulu eğitimi de Prof. Dr. Canan Madran verdi.