Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD), yerel seçimlere kısa süre kala AK Parti ve CHP adaylarını iş dünyası ile buluşturdu. ESİAD 36. Yüksek İstişare Konseyi’nin konuğu olan AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Av. Hamza Dağ ile Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, iş insanlarına projelerini anlattı; soruları yanıtladı. İzmir’in sorunları ve ihtiyaçları konusunda iş dünyasının beklentilerini dile getiren ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, “İzmir, başlı başına bir ekosistem oluşturma yolunda hızla ilerliyor. Bu ekosistemi her açıdan besleyen, ihtiyaçlarına cevap sunacak bir kent oluşturulması gerekiyor” dedi. ESİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Sıtkı Şükürer de, kentin koruyarak geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak. “Hiç şüphesiz yatırımlar olacak, ancak insanlık alemi ve çocuklarımıza olan sorumluluğumuzu da hep ön planda tutmalıyız” diye konuştu.
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Av. Hamza Dağ ile Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay’ın konuşmacı olduğu 36. Yüksek İstişare Konseyi toplantısına AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, CHP Grup Sözcüsü Deniz Yücel, İzmir Milletvekilleri Murat Bakan ve Ednan Arslan’ın yanı sıra AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, ESİAD üyeleri, oda ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
POTANSİYELİMİZİ DOĞRU DEĞERLENDİRMELİYİZ
Swissotel’de gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, her iki adayı ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti. ESİAD’ın 7 yıldır düzenli olarak gerçekleştirdiği “Türkiye Ekonomisine İlişkin Üye Beklentileri” anketinden çıkan sonuçları adaylarla paylaşan Zorlu, şöyle konuştu:
“Üyelerimizin, Türkiye ekonomisinin yanı sıra kentimize dair beklentilerini bu anket sayesinde görebiliyoruz. Şubat ayı başında sonuçlarını açıkladığımız 2024 yılı anketimizde üyelerimize, ‘İzmir’de öncelik verilmesi gereken üç yatırımı’ sorduk. Üyelerimiz, ilk sırada ‘şehir içi ulaşımı’ gösterirken, İkinci ve üçüncü sırayı, ‘kentsel dönüşüm projeleri’ ve ‘2. Çevreyolu’ aldı. Anketimizde; Limanların geliştirilmesi/kapasite artırımı, ihtisas organize sanayi bölgeleri, tarımsal dönüşüm, İzmir körfez geçişi projesi ve dijital altyapı yatırımları da karşımıza çıktı. ‘2024 yılında İzmir’de hangi sektörlerde yatırım potansiyeli bulunuyor’ sorusunda, geçen sene olduğu gibi enerji sektörü başı çekti. Enerjiyi, sağlık, turizm, gıda ve tarım, bilgi ve iletişim teknolojileri, lojistik ve ulaştırma ile inşaat ve gayrimenkul sektörleri takip etti. ‘2024 yılında İzmir’e daha fazla yabancı yatırım çekilmesinin önündeki engeller nelerdir’ sorusuna verilen yanıtlarda da firma ölçeklerinin yetersizliği, teşviklerin yetersizliği, altyapı sorunları ve nitelikli işgücü gibi sorunların ön sıralarda yer aldığını gördük. Bu sene özellikle nitelikli işgücü sorunu yükselişteydi. Anket sonuçlarımızı dikkatlerinize sunarken, İzmir’in Bölge için önemli bir sinerji kaynağı olduğunun altını çizmek istiyorum. Kentin mevcut potansiyelini doğru değerlendirmemiz gerekiyor. Mevcut sorunların ve ihtiyaçların yanında, yakın gelecekte bizi bekleyen olası krizlerle mücadele için çözüm önerilerini bugünden devreye sokmamız tartışmasız çok önemli.”