Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (ESİAD) sürdürülebilir bir yaşam için İzmir’den başlattığı “Avrupa Yeni Bauhaus Hareketi” kapsamındaki etkinlikler, Bornova Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen renkli bir şenlik ile sona erdi. ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, Yeni Bauhaus Hareketi’nin sürdürülebilirlik anlamında yol gösterici olduğunu belirterek, “Bu hareketin, İzmir’in dönüştürücü rolü üstlenmesine katkı sağlayacağına, gençlerimizin yaratıcı ve yenilikçi fikirlerini canlandıracağına inanıyorum” dedi. Şenliğe katılan oyuncu Salih Güney de, gençlere “İklim krizi için önlem almalı, dünyayı korumalıyız” çağrısında bulundu.
GENÇLER İKLİM KRİZİNİ KONUŞTU
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonunun katkılarıyla ESİAD AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen “Avrupa Yeni Bauhaus Hareketi” kapsamında 16 panel, söyleşi ve atölye çalışması gerçekleştirildi. 1 Aralık’ta başlayan etkinlikler, Bornova Belediyesi’nin Sürdürülebilir Yaşam Şenliği ile sona erdi. Altındağ Atatürk Kültür Merkezi Sivil Toplum Kuruluşları Yerleşkesi’nde düzenlen şenlikte, hediyelik ürünlerin yer aldığı stantlar kurulurken, dans gösterileri ve müzik dinletisi de katılımcılar tarafından beğeniyle izlendi. Bornova Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Fatma Mesutgil moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde ise “Genç Sürdürülebilirlik Elçileri” projesine katılan liseli gençler, iklim krizine karşı yapılması gerekenleri anlattı.
YOL HARİTASI İZMİR’DEN
Festivalin açılışında konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, Avrupa Yeni Bauhaus Hareketi’ni İzmir’de başlattıklarını belirterek, “Yeni Bauhaus Hareketi, AB tarafından, yeşil dönüşümün kültür, sanat ve tasarım boyutlarıyla birleştirilmesini hedefliyor. Bu kapsamda, hayal gücünün ve yaratıcılığın ortaya çıkarılmasına yönelik girişimler destekleniyor. Biz de ESİAD İzmir AB Bilgi Merkezi olarak 1 Aralık’ta başlattığımız proje ile Avrupa Yeni Bauhaus Hareketi’ni İzmir’e taşımak istedik. 3 haftadır derneğimizde gerçekleşen çalışma atölyeleri ve panellerde toplam 31 saat süreyle bu hareketin birbirinden farklı konularını değerli hocalarımızın ve konuklarımızın katkılarıyla ele aldık. Atıktan biyoplastiğe ve geri dönüştürülmüş tekstil ürünlerine; unutulmuş zanaatlardan yenilenebilir enerjiye; glutensiz beslenmeden sürdürülebilir tarıma; edebiyat ve çevreden güzel sanatlara kadar pek çok farklı konu tartışıldı.”
DOĞAYLA UYUMLU ÜRÜNLER
Yeşil dönüşümün, ileriye dönük ve disiplinler arası bir bakış açısıyla sağlanabileceğini kaydeden Zorlu, Yeni Bauhaus Hareketi’nin bu anlamda yol gösterici olacağını vurguladı. Zorlu, “Bu hareketin ruhuna uygun olarak fonksiyonelliğin yanı sıra estetik, sanat ve kültürden ilham alan, doğayla uyumlu ve sürdürülebilir ürünler tasarlanacak. İzmir, AB’nin İklim Nötr ve Akıllı Şehirler misyonunu yerine getirmek üzere seçilen 100 öncü şehir arasında yer alıyor. Bu projeyle başlattığımız etkinliklerin ilham kaynağı olacağına ve İzmir’in dönüştürücü rol üstlenmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Kentimizin dünya çapında genişleyen Yeni Bauhaus Hareketi ağına dahil edilmesini umuyoruz. Bu hareketle, siz gençlerimizin yaratıcı ve yenilikçi fikirleri canlandıracağınıza inanıyoruz” dedi.
Oyuncu Salih Güney de iklim krizine karşı hızla önlem alınması gerektiğini vurgulayarak, tüm gençleri dünyayı korumak için el birliğiyle çalışmaya davet etti. Konuşmaların ardından panele katılan gençler, sürdürülebilir bir yaşam için yapılması gerekenleri anlattı.