Derneğimiz, Sanayi, Kalkınma ve Yatırım Ortamı Yuvarlak Masası’nın katkılarıyla “Elektrik Piyasasında Öz Tüketim Modeli: Şirketlerin Lisanssız Elektrik Üretimi İle İlgili İmkanlar” başlıklı bir toplantı düzenledi.
Çevrimiçi yapılan toplantıda TPI Composites Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Kıdemli Başkan Yardımcısı, ESİAD Sanayi ve Yatırım Ortamı Yuvarlak Masa Üyesi Gökhan SERDAR, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Kamu ve Yurt Dışı İlişkiler Başkan Yardımcısı Ebru ARICI ve Dere Construction Başkanı Bora TURAN birer sunum gerçekleştirdi.
ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa KARABAĞLI, toplantının açılış konuşmasını yaparak enerjide kendi kendine yetebilmenin önemine vurgu yaptı. Türkiye’nin enerji piyasasının önemli bir müşterisi olduğunu hatırlatan KARABAĞLI, “Rusya-Ukrayna Savaşı enerji sıkıntısını daha belirgin hale getirdi. Arz sıkıntısı ciddi bir seviyeye geldi, enerjinin ne şekilde üretildiği, AB Yeşil Mutabakatı kapsamında da önemli bir başlık olarak ortada duruyor” dedi.
Sürdürülebilir kalkınmanın aslında enerjiden geçtiğini söyleyen KARABAĞLI, “Enerjide uygun ve yeterli arza sahipseniz sürdürülebilirliği sağlıyorsunuz. Bu krizle beraber kendi kendimize yetmenin önemi tekrar ortaya çıktı. 100 bin megavata yakın bir talep gücü bulunuyor. Özellikle güneş ve rüzgar enerji kaynakları potansiyelimiz var ve bunun kullanılması gerekiyor. ESİAD olarak yenilenebilir enerji konusunu çok önemsiyoruz” diye konuştu.
TPI Composites Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Kıdemli Başkan Yardımcısı, ESİAD Sanayi ve Yatırım Ortamı Yuvarlak Masa Üyesi Gökhan SERDAR hem toplantının moderasyonunu yaptı hem de lisanssız elektrik üretiminin enerji maliyetine ve yeşil dönüşüme katkılarını genel çerçevede anlatarak bilgiler paylaştı.
ARICI: “İzmir rüzgarın başkentidir”
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Kamu ve Yurt Dışı İlişkiler Başkan Yardımcısı Ebru ARICI ise lisanssız elektrik üretimi ile ilgili mevzuata dair kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Sanayicilerle yapılan toplantıların son derece önemli olduğunu ifade eden ARICI, “Her sunumuma başladığımda kullandığım motto, Rüzgar Enerjisi, Memleket Meselesi oluyor. Bu sunumuma da bu sözle başlamak istiyorum” dedi.
İzmir’in rüzgarın başkenti olduğunu söyleyen ARICI, “Rüzgar enerjisi üretimi ilk kez İzmir’de yapıldı. Bugün ise tüm Türkiye’de rüzgar enerjisi üretimi yapıyoruz. Türkiye olarak ürettiğimiz enerjinin yüzde 11’ini rüzgardan sağlıyoruz” dedi.
İzmir’in rüzgar sanayisinde de başkent olduğunu vurgulayan ARICI, “Yatırım olanaklarının da sürekli arttığı bir kent İzmir. 271 santral ile Türkiye bu alanda 11 bin megavatlık üretime sahip. Bu az gibi görünse de verimlilik anlamında değerlendirdiğimizde Almanya yüzde 25’lerde bir rakama sahipken, Türkiye yüzde 37.5’larda. Bu demektir ki yatırımlar arttığı zaman çok daha verimli bir üretim yapabileceğiz. Türkiye’nin karasal rüzgar kapasitesi 120 Gigawatt seviyesinde, bunu değerlendirmek gerekli” diye konuştu.
TURAN: “RES, GES’e göre daha avantajlı ve verimli”
Dere Construction Başkanı Bora TURAN ise RES ve GES Yatırım Modellerini ve Uygulamalarını anlattı. Endüstriyel üretim yapıları inşa etme konusunda uzmanlıklarının bulunduğunu, ancak yıllar içinde RES ve GES projelerine ağırlık vermeye başladıklarını anlatan TURAN, “Eskiden RES’de 1 megavat üretim sınırı vardı, bu da RES’de problemdi, bizi belli türbinlere mahkum etmişti. 1 megavat çok zorlu bir süreçti” dedi.
2016’da üretim sınırının artırılmasından sonra ilginin arttığını ancak trafoların dolması ile RES kurmanın tekrar sekteye uğradığını belirten TURAN, “Trafo doluluğu nedeniyle lisanssız RES kurmakta gittikçe zorlanmaya başlamıştık. Dağıtım bedelleri artınca lisanssız konusu boşa düştü diyebiliriz” dedi.
2020 yılında üst limitin abonelik gücü ile belirlenmesi üzerine sanayicilerin bu konuya eğildiğini vurgulayan TURAN, “Artık tesisinizin abonelik gücünün iki katı kadar RES ve GES kurabilirsiniz. Bu yatırıma girişirken yıllık tüketim miktarınızı, abonelik gücünüzü, çatınızın yapısını bilmeniz gerekiyor. 10 seneden eski binalarda çatılarda sorun olabiliyor, güçlendirme gerekebiliyor” dedi.
“RES mi, GES mi?” dendiğinde RES’in bilinenin aksine daha avantajlı olduğunu söyleyen TURAN, “Hem enerji üretim süresi hem de yatırım ömrü açısından RES daha avantajlı. Birim kapasite ile bakarsak, RES kurduğunuzda GES’e göre 2.5 kat daha fazla enerji üretebilmeniz mümkün” dedi.