KURTBOLAT: “Philip Morris 2025’de karbon nötr”
Philip Morris Türkiye’den Suat KURTBOLAT, Philip Morris bünyesinde uyguladıkları Karbon Nötr Projesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Sürdürülebilirlik kavramının kurum ve kuruluşlar için bir sorumluluk haline gelmesi gerektiğini ifade eden KURTBOLAT, “Global bir firma olarak bu konuda sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Bu konuda sürdürülebilirlik için ekonomik ve çevresel yaklaşımlarımızı sosyal sorumluluk bilinci içerisinde devam ediyoruz ve edeceğiz. 2025 yılında Philip Morris olarak tüm dünyadaki fabrikalarımızda karbon nötr olmayı hedefliyoruz” dedi.
TULGA: ”Karbon nötr için tavizsiz uygulamalar şart”
Maxion İnci Jant San. A.Ş.’den Seda TULGA bu süreçte dünyanın geç adım attığını söyleyerek bundan sonra yeşil mutabakat-karbon nötr konusunda insanlık olarak tavizsiz uygulamalar ile yürümek zorunda olunduğunu söyledi. Otomotiv sektörünün içten yanmalı motordan elektrikli araçlara geçiş sürecinin etkilerini anlatan TULGA, “Küresel otomobil satışları pandemide yüzde 16’lık bir düşüş yaşadı, ancak elektrikli araç satışlarında trend yukarı yönlü. Mevcut politikaların elektrikli araçları desteklenmesi ile elektrikli otomobil satışları yüzde 4’lük bir pazar payına ulaştı” dedi.
Sürdürülebilirlik ve AB Yeşil Mutabakatı konusunda yol haritasını anlatan TULGA, “2035 yılında yüzde 70 karbon salınımını azaltmayı hedefliyoruz” dedi.
İyi uygulamalar olarak farklı alanlarda projeler geliştirdiklerini söyleyen TULGA, “İş’te Eşit Kadın Sertifikası sahibiyiz. Su Kaşifi Projesi gibi farklı farklı projeler uyguluyoruz” diye konuştu.
ÜNSAL: “Enerji verimliliği önceliğimiz”
Sepiciler Deri San. Ve Tic. A. Ş’den Sürdürülebilirlik Yöneticisi Filiz ÜNSAL ise dördüncü kuşak temsilcilerin yönettiği ve dericilik sektöründe faaliyet gösteren bir firma olarak 2025 yılına kadar karbon nötr tabakhanesi olmayı hedeflediklerini söyledi.
Kurum kültürünün bu mantıkla oluşturulduğunu söyleyen ÜNSAL, “Bu bizim bundan sonraki çalışmalarımız için ilham verdi. Kendi tesisimizde çevre kanunu çıkmadan sularımızı arıtmak için 1979 yılında arıtma tesisi kurmuş bir firmayız, bu anlamda mevzuatın önünde gitmekten mutluyuz” dedi. Akademi ile sürekli ilişki içinde olduklarını söyleyen ÜNSAL, “Atık yönetimi konusunda son derece hassasız, arıtma çamurumuz için TUBİTAK ile çalıştık ve kompost haline getirdik. 2023 yılında da çatımıza GES kurmayı hedefliyoruz, tüm enerjimizi yeşil enerji haline getireceğiz” dedi. Siemens’in fabrikada yaptığı araştırma çerçevesinde tüm tesisi yenilediklerini belirten ÜNSAL, “Doğalgazdan yüzde 40, elektrik enerjisinden yüzde 15 tasarruf ettik. Enerji izleme sistemini de hayata geçirdik” diye konuştu.