ESİAD’ın düzenlediği toplantıda Ekonomi, Finans ve Maliye Yuvarlak Masası uzmanlarınca şirketler için kur korumalı mevduat mevzuatı ve uygulaması anlatıldı. ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı, kur korumalı mevduat uygulamasının güncel bir konu olduğunu belirtti.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı, kur korumalı mevduat hesabı uygulamasının çok sıcak ve güncel bir konu olduğunu vurguladı. Bu noktada ESİAD Ekonomi, Finans ve Maliye Yuvarlak Masası’nın bu konuyu inceleyerek avantaj ve dezavantajlarını irdelediğini ifade eden Karabağlı, “Bu uygulamanın şirketler için ciddi avantajları var gibi görünse de aslında bu uygulamanın temelinde kendinden menkul bir devlet kefaleti bulunuyor” dedi.
Faizlerin hala düşürülmeye çalışıldığına dikkat çeken ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Karabağlı, “Ancak enflasyondan çok uzak bir faiz politikası mevcut. Sürekliliğin sağlanabileceği konusunda şüphelerimiz bulunuyor, yöntemin geçici olduğunu düşünüyoruz” dedi. Kurun sabit kaldığı varsayılsa da “Devlet TL’ye verdiği faiz kadar borçlanıyor. Devlet risk aldı diyebiliriz” şeklinde ifade etti.
ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Karabağlı, “kur korumalı mevduatta kurumlar vergisi istisnasının esasları, 11 Şubat’ta tebliğ ile belirlendi. Ancak, uygulamaya yönelik olarak hala soru işaretleri mevcut, şirketler zaman kısıtı içinde” dedi.
Avantajları da var dezavantajları da …
Ekonomi, Finans ve Maliye Yuvarlak Masası Başkanı Muhittin Bilget, bu uygulamanın bir çok özelliği olduğunu ve ESİAD üyelerinin soru işaretlerini gidermek adına bu toplantıyı organize ettiklerini söyledi. Bu uygulamanın şirketlere avantajlar sunduğunu ancak 6 ay vade mecburiyeti koyduğunu hatırlatan Bilget, “Şirketler 6 ay sonra o kurdan döviz alabilecek mi o konuda emin değiliz” dedi.
ESİAD Ekonomi, Finans ve Maliye Yuvarlak Masası uzmanlarından Oktay Altıntaş, kur korumalı mevduat uygulamasının ayrıntılarını anlattı. Kurumlar Vergisi Kanunu Geçici 14. Maddesi İstisnası Yabancı Para ve Altın Hesapları uygulaması için, devletin vatandaşı ile geniş vadede swap yapıyor gibi bir değerlendirme yapılabileceğini ifade eden Altıntaş, “Devlet döviz almadan sadece maliyet üzerinden bir swap tercihi yapmış oluyor. Bunun bütçeye çok yük olmaması temennisini dile getirmek istiyorum” dedi. Resmi Gazete’de yayınlanan ilk tebliğ gerçek kişilerle sınırlıyken, sonrasında tüzel kişileri de kapsadığını ifade eden Altıntaş, “Benzer düzenleme altın hesapları için de geldi. Ancak bu son uygulama şirketler için geçerli değil” dedi.
ESİAD Ekonomi, Finans ve Maliye Yuvarlak Masası uzmanlarından Ekrem Kayı ise uygulamadaki diğer ayrıntıları anlattı.