ESİAD’ın çevrimiçi toplantısına katılan İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf BARAN, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ilan edilen ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) kampüsünde hayata geçecek olan Teknoloji Üssü kararını değerlendirdi.
Çevrimiçi toplantıda konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa KARABAĞLI, “Yüksek teknoloji üreten, ulusal ve küresel firmaların merkezi olması öngörülen “Teknoloji Üssü” kararı tüm İzmir’i heyecanlandırdı” dedi.
Toplantının açılışında konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa KARABAĞLI, yangınlar ve ülkemizin içinde bulunduğu zor koşullar nedeniyle üzüntülü olduklarını belirterek sözlerine başladı. Çok ciddi değerlerimizin, ormanlarımızın yok olduğunu söyleyen KARABAĞLI, “Bunları yerine koymak, eski haline döndürmek on yıllarımızı hatta yüzyıllarımızı alacak. Umuyorum ki en kısa sürede bu yangınlar söndürülür” dedi.
Yüksek teknolojide dışarıya bağımlı olduklarına dikkat çeken ESİAD Başkanı KARABAĞLI, “Bunu nasıl azaltabiliriz buna kafa yoruyoruz. Teknoloji liginde epeyce aşağılardayız. Türkiye olarak yılda 500-600 civarı patent üretebilirken ABD’nin 45.000 patent ürettiğini görüyoruz. Aynı şekilde bu patentleri ürüne dönüştürmede de ciddi anlamda geri sıralardayız” dedi. Çok yüksek teknolojiyi yaratan teknolojiye yatırım yapmamız gerektiğini ifade eden KARABAĞLI, “Var olan teknolojinin kullanılması bir yana, teknolojiyi yaratan teknolojiye yatırım yapmak başka bir mesele. Her şeyden önce insan kaynağı gerekiyor. İzmir toleranslı bir kent, farklı yaşam biçimlerine saygılı bir kent. Bu da yatırım iklimini yaratma açısından ve gerekli insan kaynağının tercihleri açısından ciddi bir avantaj” dedi. Çok yüksek teknoloji geliştirmede nitelikli insan kaynağına ihtiyaç duyulduğunu söyleyen KARABAĞLI, “Bu açıdan baktığımızda İzmir, ulusal ve küresel firmaların merkezi olabilir. Yatırım ortamını kolaylaştırmamız gerekiyor. Bu anlamda Teknoloji Üssü yatırımı büyük bir atılım” dedi. Z kuşağını kaybettiklerini vurgulayan KARABAĞLI, .”Z kuşağının beklediği, onları heyecanlandıracak bir teknolojik ortam ve yaşam biçimini ortaya koymamız gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Teknoloji Üssü kararı alınması hepimizi heyecanlandırdı. İzmir bunun için en doğru lokasyon” diye konuştu.
“Teknoloji Üssü İzmir’i dönüştürecek”
İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf BARAN ise yaptığı sunumda hem İYTE’nin çalışmalarını hem de yürüttükleri projeleri anlatırken, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Teknoloji Üssü kurulması kararının ne anlama geldiğini ayrıntıları ile açıkladı.
İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf BARAN, fikirlerin üretime dönüşmesini önemsediklerini söyleyerek, “1992 yılında kurulmuş bir üniversite olarak 15 araştırma uygulama merkezi, ve 6 bin 500 öğrencimiz bulunuyor. Master doktora ağırlıklı eğitimlerimize devam ediyoruz” dedi.
Araştırmanın öncelikli konuları olduğunu hatırlatan İYTE Rektörü BARAN, “Tüm bu gayretler ve çalışmalar İYTE’yi dünya sıralamasına taşıyor. Bu kapsamda son 2 buçuk yıl içinde uluslararası işbirliği yaptığımız kurum sayısının yüzde 750 arttığını da belirtmek isterim” dedi.
Teknoloji Transfer Ofisi vasıtasıyla sanayi ile aralarında köprü kurduklarını ifade eden BARAN, “Sanayi ile iletişim ve işbirliğine özel bir önem veriyoruz. Sanayi kuruluşlarını ziyaret ettik. Bir çok faaliyet yürüttük. Üniversite sanayi işbirliği projelerinin yüzde 350 arttığını belirtmek isteriz” diye konuştu.
‘Türkiye’nin Otomobili’ tanıtım toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın İYTE Kampüsü içine Teknoloji Üssü’nü kuracaklarını ilan ettiğini söyleyen BARAN “Sonrasında 179 bin metrekarelik bir alanda 70 bin metrekarelik kapalı alan sahip bir teknoloji üssü kurulmasına onay verildi. Teknoloji Üssü’nün kuruluşu da Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile onaylandı. Bu üs İzmir’e büyük bir sıçrama yaptıracak” dedi.
Singapur örneği veren Baran, “Küçücük Singapur teknolojiye yaptığı yatırımlarla büyük bir sıçrama yaptı. Model almamız gereken yer Singapur. Bu yolda İzmir’i eğitim merkezi haline getirmemiz gerekiyor” dedi.