ESİAD İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi tarafından, derneğimiz Sürdürülebilirlik Komitesi’nin katkılarıyla Originnovation iş birliğinde, Zirve’21 kapsamında 27 Şubat tarihinde başlayan bir haftalık “Sürdürülebilir Bir Dünya İçin Su” temalı fikir üretme çalıştayının final toplantısı çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.
Toplantının açılışında konuşan Yönetim Kurulu Başkanımız Fadıl Sivri, sürdürülebilirliğe verdikleri önem kapsamında birçok faaliyet yaptıklarını belirterek “Hem dünyada hem de ülkemizde ve şehrimizde yaşanan son doğal afetler iklim değişikliğinin artık göz ardı edilemeyeceğini bir kez daha göstermiştir. İklim değişikliği konusunun günlük ve iş yaşamının doğal bir parçası haline getirilmesi zorunluluktur.” dedi.
Üretilen mal ve hizmetlerin doğaya ve insan sağlığına daha duyarlı olmasını, yeşil ekonominin getireceği yeni trendlere uyumu gerektiren bir sürecin içinde olduğumuzu söyleyen Sivri, bu süreçte sürdürülebilirliğin artan önemiyle birlikte, tüm dünyada iklim değişikliği ve beraberinde su kaynaklarının verimli kullanımının gündemlerinin başında yer aldığını belirtti.
Sivri, Birleşmiş Milletler, Dünya Ekonomik Forumu ve birçok uluslararası kuruluşun yanı sıra ülkelerin de su konusunu odaklarına aldığına dikkat çekerek, “Su kaynaklarını önceleyen politikalar belirlemek, doğal kaynakların kullanımıyla ilgili politika ve düzenlemeler ile birlikte uzun vadeli yatırımlar yapmak gerekiyor. Avrupa Birliği (AB) adaylık sürecinde müktesebata uyumluluk kapsamında, 2012 yılında hazırlanan ‘Su Kanunu Tasarısı’nın günümüz şartları gözetilerek ve AB Su Çerçeve Direktifi uyumlu olacak şekilde güncellenerek yürürlüğe konulması, su yönetimi açısından politik, örgütsel ve hukuki bütünlüğü sağlayabilecektir.” dedi.
Konuşmasında yeraltı sularına ayrı bir paragraf açan Sivri, “İlimizde su kaynakları içinde yeraltı su kaynakları önemli bir yer tutmaktadır. İzmir kent merkezine su sağlayan kaynakların 2019 yılı verilerine göre %58,8’i yeraltı su kaynaklarındandır. Yeraltı sularında, fazla su çekimi, dönemsel olarak yağış miktarının azlığı, bölgemizde yetiştirilen ürün desenlerinde su tüketimi yüksek tarım ürünlerinin ağırlıkta olması gibi faktörlerden etkilenerek seviye değişimlerinin yaşandığı görülmektedir. Tarımda ve sanayide yeraltı sularının kullanımının azaltılması, geri kazanım oranlarının arttırılması amacıyla altyapı yatırımları ve yeni inovatif çözümlerin ekonomiye kazandırılması önem kazanmıştır.
Bugün final etabını gerçekleştirdiğimiz fikir üretme çalıştayımızı bu kapsamda önemsiyor, ülkemizin bu tarz inovatif faaliyetlere ihtiyacına olan inancımızla destekliyoruz. Tüm katılımcılarımıza, mentorluk yaparak destek veren İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerine ve değerli akademisyenlere teşekkür ederiz.” diye konuştu.
“22 Mart Dünya Su Günü farkındalık için önemli”
Derneğimiz Sürdürülebilirlik Komitesi ve Dokuz Eylül Rotary Kulübü Başkanı Betül Elmasoğlu, değişen dünya düzeninde öğrencilerin sürdürülebilirliğe yönelik yeni fikirler üreterek öneriler geliştirmesini istediklerini belirtti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çalıştaya verdikleri katkıdan dolayı teşekkür eden ve suyun önemini anlatan Elmasoğlu, “Su kaynaklarının önemini artık daha çok hissediyoruz. Su insan yaşamı için oksijenden sonra en önemli faktör ve doğa susuz kalırsa dengeler kaybolur. 22 Mart Dünya Su Günü giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek için belirlendi” dedi. Dünya nüfusunun yüzde 40’ını barındıran 80 ülkenin şimdiden su sıkıntısı çektiğini söyleyen Elmasoğlu, “Büyük bir sorun olarak susuzluk önümüzde duruyor. Bu sebeple öğrencilerin bu çalıştayda ortaya çıkaracakları çalışmalar her anlamda hepimiz için büyük değer içeriyor” diye konuştu.
“Dünyanın yüzde 40’ı su sıkıntısı çekiyor”
Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Elvan Ünlütürk, suyun en değerli kaynak olduğunu söyleyerek “Dünyada nüfusun yüzde 40’ı bu temel haktan mahrum. 2030 yılına kadar bu oranın daha da artacağı yönünde bir beklenti var. Su kıtlığı ile mücadelenin içinde iklim değişikliği ile mücadele bulunuyor” dedi. Aynı zamanda iklim değişikliğinin tarımsal ve ekonomik faaliyetler üzerine olumsuz etkisi olduğunu vurgulayan Ünlütürk, “Küresel sıcaklık makul seviyeye getirilmediği takdirde küresel ısınmanın yıllık zararı 40 milyar Euro’ya çıkacak. Acil önlem almamız şart. Herkes için su bu anlamda çok önemli. Global Compact Türkiye olarak imzacımız olan şirketleri yönlendiriyor, onlara destek oluyoruz. Suyla ilgili fırsat ve risklerin yönetilmesini sağlıyoruz” dedi.
“Yeşil Şehir Eylem Planı’nı açıklıyoruz”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran, gençlerin dahil olduğu hiçbir sorunun çözümünün uzun zaman almadığını söyleyerek bu konu üzerine çalışan gençleri kutladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak projeler geliştirdiklerini ve su konusunda iklim modellemeleri yaptıklarını söyleyen Devran, “Kurak gün sayısı artacak ve su azalacak. Bu anlamda su artık daha değerli ve yağmur suyunu etkin kullanıp toplamak artık çok daha önemli” dedi.
İklim değişikliğine bağlı olarak yağmur suyu etkin toplanıldığında sel felaketinin de önüne geçilebileceğini söyleyen Devran, “Stratejik iklim planımızda tarım, su kullanımı ve yağmur suyunun tutulması konusunda birçok hedef belirledik. Türkiye’de ilk kez Avrupa Kalkınma Bankası’nın yeşil fonlarından destek alarak ‘Yeşil Şehir Eylem Planı’nı hazırlayan kent olduk” dedi.
Yeşil Şehir Eylem Planı’nda yağmur suyu yönetim teknikleri, kentin yeşil alanları ile bütünleştirilmesi, yeşil çatılar, kaldırımlarda geçirgen kısımlar gibi birçok başlık bulunduğunu söyleyen Devran, “19 Mart’ta bu planı kamuoyu ile paylaşarak harekete geçiyoruz” diye konuştu.
Kapanışta Yüksek Sadakat
Açılış konuşmalarının ardından akademiden ve iş dünyasından 13 mentörün de desteğiyle, 40 öğrenciden oluşturulan 8 takımın geliştirdikleri 8 ayrı proje kısa videolarla sunuldu. Kısa sürede hazırlanan her bir projenin yapılan değerlendirmelerle detaylandırılıp derinleştirilmesinin ardından hayata geçirilebileceği ifade edildi. Toplantı sonunda Yüksek Sadakat Grubu mini bir çevrimiçi konser verdi.