“Pandemi mevcut sorunları derinleştirdi”
Sivri, ESİAD olarak COVID-19 salgını öncesinde çeşitli çalışmalarla ekonomideki bir takım zorluklara dikkat çektiklerini, pandemiyle birlikte bu sıkıntıların derinleştiğini, bunlara yenilerinin eklendiğini belirtti. Pandemide önceliğin insan sağlığı ve ekonomik aktivitenin devamlılığı olduğunu söyleyen Sivri “Ancak bu dönemin ardından atılacak adımlar ve programların neler olacağının açıklanması öngörülebilir politikalar izleneceğine dair algı için önemlidir.” dedi.
“Yatırım ve teknoloji yoğunluğu yüksek katma değerli üretim sürükleyici olmalı”
Düşük faizli kredilerle tüketim odaklı büyümenin sürdürülebilir olmadığını söyleyen Sivri, “Tüketimin değil, yatırım ve teknoloji yoğunluğu yüksek katma değerli üretimin sürükleyici güç olduğu bir büyüme modeline ihtiyacımız var, bunu sıklıkla vurgulamaktayız. Mevcut tablo artık parasal ve mali genişleme ile büyümeye devam edemeyeceğimizi gösteriyor.” dedi.
“Kalıcı çözüme odaklanan, bilimle çelişmeyen orta-uzun vadeli öngörülebilir politikalara ihtiyaç duyulmakta”
Sivri izlenmesi gereken politikalara dair, “Günü kurtaran acil durum düzenlemelerinin yerini sorunların kalıcı çözümüne odaklanan, bilimle çelişmeyen ve ortak aklı odağına alan orta-uzun vadeli öngörülebilir strateji ve politikalar almalıdır” diye konuştu.
ESİAD Başkanı Sivri, ülke ekonomisinin birçok potansiyeli barındırdığına inandıklarını belirterek, üyelerin katılımıyla yapılan Ekonomik Gözlem Grubu toplantısında orta ve uzun vadeli yapısal ve kalıcı iyileşmeler için ortaya çıkan önerileri şu şekilde sıraladı:
- Temel hak ve özgürlükleri, evrensel demokrasi ile hukukun üstünlüğünü önceleyen, reel ekonomiyi korumak adına gerçekçi olan, bütüncül bir bakış içeren, yurtiçi ve yurtdışı aktörleri ikna edip güven veren 3 Yıllık Orta Vadeli Plan hazırlanması,
- Sağlık Bilim Kurulu’na benzer olarak, kamu ile işbirliği halinde çalışacak, izlenecek ekonomi politikaları konusunda öneriler yapabilecek, akademi ve iş dünyasından üyeleri olan “Reel Sektör Ekonomi Kurulu”nun oluşturulması,
- Yurtdışından yatırımcı ve kaynağın yeniden ülkeye gelmesini sağlayacak güvenin tesis edilmesi, yaşanan kur şokunun tüketici ve yatırımcıların kararları üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması,
- TCMB faiz politikasının öngörülebilir, net ve doğrudan olması, karmaşık ve dolaylı yollarla belirlenen faizle piyasanın fonlanmaması,
- Rezervlerle müdahale yerine reel faiz politikasına dönülerek, ekonomideki çift para durumuna son verilmesi,
- Rezervi yükseltecek, döviz girişine olanak sağlayacak uluslararası anlaşmalar için görüşmelere başlanması,
- Bütçe ve mali disiplinden taviz verilmeden ülke kaynaklarının verimli ve üretken özellikle artan genç işsizliğine çare olabilecek, katma değerli istihdam yaratacak ve uzun vadede yeni nesil yüksek teknolojili üretime katkı sağlayacak alanlara yönlendirilmesi,
- İhracatın hızla artması için dış ilişkilerde daha yapıcı karşılıklı çıkarların gözetildiği yeni bir döneme girilmesi,
- İhracat potansiyelimizin yeni üretim teknolojilerine yatırım yapabilecek şekilde kalitesini ve verimliğini dijital dünyanın gerekliliklerine uygun hale getirerek üretimi rekabetçi kılabilmemiz için doğrudan yatırımları ve üretime dayalı işbirliklerini ülkemize çekebilecek bir güven ortamının sağlanması.
ESİAD Yönetim Kurulu Üyesi, Ekonomik Gözlem Grubu Başkanı Muhittin Bilget ise, mevcut ekonomik durumu değerlendiren bir sunum gerçekleştirdi. Gelişmekte olan ülke ekonomilerinde sanayi ve tarımın payının daha fazla olması gerektiğini söyleyen Bilget, dünyada da dikkat çekici seviyelerdeki gelir dağılımı sorununa vurgu yaptı.
Türkiye’nin ve dünyadaki ülkelerin işgücü verilerini değerlendiren Bilget, gelişmiş ülkelerde işgücüne katılım oranın yüzde altmışların üstünde olduğunu fakat Türkiye’de bu oranın yüzde 49’larda kaldığını, işsizliğin özellikle geniş kapsamlı ve genç işsizliğin kaygı verici boyutlara ulaştığını söyledi.
Bütçe, bankacılık sistemi, cari açık ve iç-dış borç konularına da değinilen sunumun ardından Bilget ve ESİAD Ekonomik Gözlem Grubu üyeleri katılımcılardan gelen soruları da cevapladı.