İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, derneğimizin online toplantısına katılarak hem süregiden çalışmaları anlattı hem de iş dünyasının İzmir’e dair çeşitli soru ve önerilerini dinleyerek onları yanıtladı. Yeni projelerinden de bahseden Soyer, katılımcı demokratik yönetimin temel felsefelerini oluşturduğunu ifade etti.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Derneğimiz Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i ESİAD üyeleri ile buluşturmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile STK’ların pandemi döneminde büyük bir dayanışma örneği gösterdiğini söyleyen Fadıl Sivri, zor durumdaki hemşerilerimize değerli başkanımız Soyer’in kampanya ve dayanışmalar ile el uzattığını belirterek, “Biz de tüm gücümüzle bu dayanışma çabalarına katkı koyduk. Bundan sonra bu dayanışmayı nitelikli iş gücü, işsizliğin azaltılması gibi projelerde devam ettirmek istiyoruz. Aynı şekilde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürülebilirlik platformuna da destek veriyoruz, vermeye devam edeceğiz” dedi.
“Soyer iyi yönetişim sergiliyor”
Özellikle geleceğin sektörleri kapsamında İzmir’in nitelikli iş gücünün desteklenmesi amacıyla, teknoloji atölyeleri, kent enstitüleri, akıllı şehirler gibi birçok çalışmanın yapıldığına vurgu yapan ESİAD Başkanı Sivri, “Tarım konusu, atık ve yağmur suyunun ayrıştırılması projesi, ulaşım master planı, liman, turizm, Kemeraltı, Agora alanların geliştirilmesi gibi birçok konuda Başkan Soyer’den iyi yönetişim istemiştik. O zamanlar talep ettiğimiz, ön gördüğümüz iyi yönetişim modelini şu an Başkanımız gerçekleştiriyor. Bizim gibi STK’lara verdiği önem ve değer Türkiye’deki diğer belediye başkanlarına örnek olacak seviyededir. Kendisine ayrıca teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı da yaptığı konuşmada yönetişim konusuna değindi. Her zaman STK’lar ile yakın iletişimin ve diyaloğun önemine vurgu yaptıklarını, seçim döneminde her siyasetçi gibi Soyer’in de o dönem buna samimi bir şekilde yaklaştığını belirten Kasalı, ‘Ancak Tunç Soyer iş başına geldiğinde bu sözlerini yerine getirerek, bir metot içinde bu diyalogları kurmuş olması takdir edilesi bir durum, teşekkür ediyoruz” dedi.
İzmir’in yakın geçmişi ve yakın geleceğine bir bakış sunan Kasalı, İzmir’in önemine vurgu yaparak geçmişteki özellikli konumuna erişme yolunda olduğunu söyledi. 16 ülkenin konsolosluğunun bulunduğu, dünyanın önde gelen sigorta ve ulaşım şirketlerinin temsilcilikleri bulunduğu, Osmanlı coğrafyasının ihracatının yüzde 40’ını yapan İzmir’in o dönemki öneminden uzak olduğunu belirten Kasalı, İzmir son dönemde Türkiye kentleri içinde kültürel ve ekonomik anlamda olumlu bir ayrışma gösterdiğini ifade etti. Kasalı, “Özellikle profesyonel bir grup İzmir’e yerleşiyor. Kaybedilen demografik yapı artık geri kazanılmaya başlıyor” diye konuştu.
Demokrasi ve katılımcı yurttaş vurgusu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 8 bin 500 yıllık tarihe sahip İzmir’in geçmişte başardıklarına bakınca gelecekte yapabileceklerini daha iyi gördüklerini söyledi. Demokrasi vurgusu yapan Tunç Soyer, “Temel stratejimiz ve tüm projelerimizin harcı her zaman demokrasi oldu. Sadece Türkiye ile değil tüm dünya ile etkileyen ve yerel demokrasiyi yeniden tanımlayan bir vizyon ile görev yapıyoruz. Sadece seçim dönemlerinde değil pratikte de halkın siyasete ve yönetime katılım hakkının kurumsallaşması gerekiyor. Biz İzmir platformu, Seyyar Makam, kooperatiflere verdiğimiz destekler, ortak akıllı şehir sorunlarına çözüm arayışımız bu yaklaşımın sonucu. Demokrasinin temellerinin atıldığı bu coğrafyanın tarihten beslenen kimliğinden yararlanarak halkımıza ve ülkemize ilham vermek hedefimiz. Tüm STK’larla ortaklaşarak ortak gelecek iddiasını temellendirmek istiyoruz” diye konuştu.
Kentsel dönüşüm yerinde dönüşüm
Kentsel dönüşümün yerinde ve kültürel dokuyu koruyarak yapılması prensibi ile hareket ettiklerini söyleyen Soyer, yeşil alt yapı ve tarım konusunda da açıklamalarda bulundu. İzmir ve çevresinin sadece bölgenin değil Türkiye’nin en önemli tarımsal havzalarından biri olduğunu ifade eden Soyer, “Yerli ve dışa bağımlı olmayan bir tarım politikasının geliştirilmesi gerekiyor. Bunun için “başka bir tarım mümkün” sloganıyla harekete geçtik. 4 başlık belirledik, yerli tohum, ürünü işlemek, kooperatifleşmek ve pazarlamak. Küçük ölçekli üreticilerin rekabet gücünü arttırarak gelişmiş ülkelerle rekabet edebilir hale getirmeye katkı sağlamak istiyoruz. Kırla kentin birbirine besleyen ilişkinin bozulması ve köylünün toprağını bırakıp kente göç etmesi, sağlıksız kentleşme, işsizlik, yoksulluk gibi sorunları besliyor. Bunun önüne geçmek için tarımı tekrar canlandırmamız şart” dedi.
Alsancak ile ilgili 1/5000 nazım imar çalışmaları için odalar ve STK’lar ile diyaloglarla başlandığını söyleyen Soyer, “Kültürpark ile ilgili bir koruyucu çalışma da sürüyor. Alsancak Garı meydan projesi de devam ediyor, yolun yer altına alınmasını içeren ön proje yakında tamamlanacak” diye konuştu.
Şehir tiyatrosu, bisiklet yolları, yüzülebilir körfez
Ortak yaşam kültürünün İzmir’de kök saldığını ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu ülkede yaşanan kutuplaşmaları, ayrışmaları ortadan kaldırmaya muktedir bir anlayışla yoğrulmuş bir kent İzmir” diyerek deniz ulaşımı ve bisiklet yolları ile ilgili çeşitli bilgiler de verdi. Alsancak limanından çıkacak İzmir-Midilli seferlerinin başlayacağını söyleyen Soyer, “Ayrıca körfez ulaşımı için yeni bir feribot aldık, ismini de Fethi Sekin koyduk. Yeni iskele ve seferlerin sıklaştırılması hem de deniz taksi gibi bir uygulamanın başlaması için çalışmalar sürüyor” dedi. Yüzülebilir körfez hedefleri olduğunu söyleyen Soyer, bu kapsamda büyük katkı sunacak olan 374 km yağmur suyu kanalı hedefine yönelik, Buca, Karabağlar ve Konak ilçelerinde hızla uygulama çalışmalarının da sürdüğünü belirten Soyer sözlerini şöyle tamamladı:
“Sel afet riskini engelleyecek çıktısı olan hem de körfezin yüzülebilir hale gelmesi için ciddi bir fonksiyon üstlenecek yağmur suyu ayrıştırma projemiz devam ediyor. Bunun dışında İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu kuruyoruz, ilk belediye meclisi toplantısına getireceğiz. 67 km’lik bisiklet yolunu kısa sürede 100 km’ye çıkaracağız, hedef 750 km bisiklet yolu yapmak. Bisikletli yaşamı destekliyoruz, bisikletle vapura biniyorsanız artık 5 kuruş ödüyorsunuz. Bisikletli ve yaya yaşam anlayışını destekliyoruz, desteklemeyi de sürdüreceğiz.”