Gazeteci ve Köşe Yazarı Murat Yetkin’in katılımıyla “COVID-19 Krizinde Dünyada ve Türkiye’de Değişim Süreci” konulu online toplantıyı gerçekleştik. Türkiye ulaştırma sektörünün risk altında olduğunu ifade eden Yetkin, Ege Bölgesi’nin tarıma ve sanayiye yapılacak yatırımlarla Türkiye’nin lokomotifi haline gelebileceğini söyledi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanımız Fadıl Sivri, ekonomik parametrelerin her gün farklılık gösterdiğini söyledi. IMF’nin dünya ekonomik büyüme beklentisini aşağıya yönlü revize ettiğini ifade eden Sivri, “Amerika ve Avrupa Birliği’nde salgından kaynaklı işsizlik beklentilerin üstünde. İşsizliğin yükselmesi ve dünya gayrisafi hasılasının düşüşe geçmesi dünyayı derin bir krizin içine sokuyor. Türkiye’nin, kriz sonrasında değişen ticaret zincirinde yer alabilmesi için politikalar geliştirmesi lazım. Ekonomik modelin genişletilip, geliştirilmesi için çalışmalar yapılması gerekiyor” dedi.
“Krize, ekonomik olarak kötü yakalandık”
Kriz sonrası düzen için olumlu ve olumsuz bakış açılarının olduğunu ifade eden Sivri, “Küreselleşmenin biteceği konusunda fikirler olduğu gibi kapitalist düzenin birkaç sene etkilendikten sonra eski düzenin yeniden tahsis edileceğini belirten fikirler de var. Türkiye olarak Covid-19 salgını krizine ekonomik açıdan kötü bir dönemde yakalandık. Ekonomik sorunların çözümlenmesi ve ekonomik modelin güncellenmesi en büyük beklentimiz” diye konuştu.
“İki soruya cevap aramak lazım”
Koronavirüs salgınından önce de dünyanın krize doğru seyir halinde olduğunu ifade eden Gazeteci ve Köşe Yazarı Murat Yetkin, petrol krizlerinin sık tekrarla ortaya çıkması dünya ekonomisini değişme eğiliminde olmasına neden olduğunu söyledi. Çin’in ekonomik atılımından sonra dünya ticaretinin Pasifik bölgesine kaydığını ifade eden Yetkin, “ABD ve Çin arasında mücadele daha yeni başlıyor. Dünyanın bu mücadelede çok hazırlıksız olduğu ortaya çıktı. Dünya genelinde küresel ve bölgesel çatışmaların olabileceğine dair risk bulguları var. Bizim bu salgın sonrasında iki soruya cevap vermemiz lazım. Eski düzen devam edecek mi? Yeni düzen nasıl olacak? Bu sorulara göre devlet politikası üretmemiz gerekir” dedi.
“Ulaştırma sektörü risk altında”
Covid-19 salgını sürecinde otoriter liderlerin güç kazandığını ifade eden Yetkin, Avrupa Birliği’nin Brexıt ve koronavirüsten dolayı büyük darbe aldığını dile getirdi. Dünyada sosyal devlet kavramının yeninden önem kazanacağını ifade eden Yetkin, “Avrupa Birliği’ndeki gündeme gelen değişiklik Türkiye’yi hem ekonomik hem de siyasi olarak etkileyecek. Türkiye, hava, kara ve deniz taşımacılığında önemli bir coğrafyada yer alıyor. Bu kriz döneminde ulaştırma sektörü büyük risk altında. Dünyadaki gelişmeleri iyi okumamız buna göre adım atmamız gerekiyor” dedi.
“Turizm yeniden yapılandırılmalı”
Turizm ve inşaata dayalı ekonomik sistemin uzun süre ayakta kalamayacağını belirten Yetkin, sözlerini şöyle tamamladı: “ Dünyadaki değişime göre turizmin yapılandırılması lazım. Salgın bizlere tarımın ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. Ege Bölgesi’nde tarıma ve sanayiye yapılacak yatırımlarla Türkiye’nin lokomotifi haline gelebilir. Tarım ve sürdürülebilir sanayiye ağırlık vermek lazım. Türkiye’nin en büyük problemi işsizlik. Bulunduğumuz ekonomik durum, sadece işsizleri etkilemiyor. İnsanların cebinde parası olmadığı için üretim sektörlerinde talep azaltacak ve sektörde ciddi bir değişiklik olacak. Pasifte, Amerika’nın askeri güç, Çin’in ise ekonomik güç olarak yer alacağı düzende, Türkiye’nin doğru politikalarla hareket etmesi gerekir.”