Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) Yönetim Kurulu Başkanı Feyyaz Ünal’ın konuk konuşmacı olduğu, “COVID Döneminde Kurumsal Yönetimin Önemi ve Liderlere Kurumsal Öneriler” konulu online toplantı gerçekleştirildi. TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Feyyaz Ünal, ancak kurumsallaşan firmaların önümüzdeki süreçte hayatta kalacağını belirterek, “Artık gemisini kurtaran kaptan olmayacak ya da kaptan gemisini kurtaramayacak” dedi.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Derneğimiz Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, kurumsal yönetimin önemini bu dönemde daha iyi anlaşıldığını ifade ederek, “Tüm kriz dönemlerinde olduğu gibi korona günlerinde de kurumsallaşmanın, kurum içi istişarenin önemini daha belirgin bir şekilde fark ediyoruz” dedi.
Önümüzde dönemde belirsizliğin daha fazla artacağını ve bu şartlar altında kararlar vermek zorunda kalınacağını söyleyen Sivri, “Zor kararlara imza atma veya çatışma çözümü süreçlerinde duygusal davranabilme ihtimalimiz yüksek. Yazılı kuralların kurumsal yönetim ilkeleri içinde olması, mümkünse daha öncesinde oluşabilecek farklı senaryolara cevap verecek kuralların öncesinde belirlenmiş olmasının gerekliliğini bugün yine bir kez daha anlıyoruz. Bizim ülkemizdeki aile şirketleri stres döneminde tek adam rejimine geçer. Ancak bunun artık çözüm getirmediğini belirtmek gerekli. Şartlara uygun çözüm ve yöntemler geliştirmek önemli” diye konuştu.
Online olarak yapılan toplantıda kurumsallaşma üzerine bir sunum gerçekleştiren Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Feyyaz Ünal, bugün bütün insanların aynı fırtınalı sürecin içinde olduğunu söyledi. Korona krizinin başta kısa süreceği düşünülürken bugün bu beklentinin boşa çıktığının görüldüğünü ifade eden Ünal, bu salgının ne zaman biteceğini şuan kimsenin kestiremediğini söyledi. Bu korona krizinin bize sadece kendimiz için değil toplumun sağlığı için de çalışmamız gerektiğini öğrettiğini söyleyen Ünal, “Bunu tüzel kişilere yani şirketlerimize de uyarlayabiliriz. Sadece kendi şirketimizin iyiliği için değil sektörün iyiliği için adımlar atmamız gerekiyor artık. Tıpkı kendi sağlığımız için değil toplumun sağlığını gözetmek zorunda olduğumuz gibi” diye konuştu.
Şirketlerin kurumsallaşmasının önemini bu dönemde iş dünyasının çok daha iyi kavradığını söyleyen Ünal, “Gemisini kurtaran kaptan olmayacak artık ya da kaptan gemisini artık kurtaramayacak” dedi.
“Yeni döneme hazırlanılmalı”
Her yöneticinin kendi kurumunu yeni salgına hazırlamak için değişiklikleri yapması gerektiğini, iklim değişikliğinden tutun sağlığa kadar başkaca krizlerle karşılaşmamızın olası olduğunu vurgulayan Ünal, “Kurumsallaşmış bir firma, yazılı kuralları olan bir firma böylesi dönemlerden çok daha güvenli adımlarla çıkabilir. İşin kişiye bağımlı olmadığı bir yapı kurulmalı” dedi.
Kurumsal yönetimin dört ilkeden oluştuğunu ifade eden Ünal, “Adil yönetim, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk. Bu ilkelere uygun yönetilen ve yazılı kurallarını sıkı sıkıya bağlı olan kurumlar bugün ileriye daha güvenli adım atabiliyorlar. Bugünün önceliği ise şuan için nakit akışı olsa da kurumsal yönetime önem vermeli ve firmalar özellikle aile şirketleri bu konu üzerinde çalışmalı” diye konuştu.
“Günümüz şirketlerinde sahiplik dürtümüz var ve istişareye önem vermiyoruz” diyen Ünal, “Hissedarlar kurumlarda şirketin sahibi değiller, hissenin sahibidirler. Kurumu da yönetmek zorunda değiller, bunu görmemiz gerekli. Aile tuzağı adını verdiğimiz “hissenin sahibiyiz, o zaman şirketi de yönetmemiz lazım” tuzağı ilk iki nesilde sorun çıkarmıyorken, üçüncü nesle geçişte problemin kaynağı oluyor. Yetki devirlerini yapabilmemiz lazım, hastanenin sahibi siz olsanız da beyin ameliyatını hastanede siz yapmıyorsunuz, beyin cerrahı yapıyor. Şirketlerimize de böyle bakmamız gerekli” dedi.
“Müşteri de, yatırımcı da, banka da kurumsallaşma arıyor”
Şirketler elden gitmesin, küçük şirket ülkesi olmayalım, şirketler ortaklar arasında bölünmesin diye kurumsal yönetimin önemini her fırsatta anlattıklarını ifade eden Ünal, “Yeni dünya düzeninde iyi yatırım için de kredi için de müşteri için de kurumsal yönetim şart. Çünkü sizin tercih edilmenizi sağlayan farkı kurumunuzu nasıl yönettiğiniz sağlıyor. Bugünkü şartlarda istişare ve yönetim kurullarının önemi daha fazla arttı. Yönetim kurulları online yapılıyor artık, buna Türkiye güzel adapte oldu diyebilirim” dedi.
Doğru yönetim kurulu dizaynı ve bağımsız yönetim kurulu uygulamasının önemine değinen Ünal, sözlerini şöyle tamamladı:
“Eğer siz yönetim kurulunu finans dünyasını, hukuku, muhasebeyi bilen insanlarla donatırsanız krizlerden daha kolay çıkarsınız. Şirketler beyne benzer, koklayarak, dinleyerek, duyulardan topladığı bilgileri analiz ederek hareket edebilir. Yönetim kurulları da şirketlerde beyin gibi bir odada toplanarak analiz yapmalı. Beyin ne kadar sağlamsa şirket o kadar sağlam olur. Bunu sağlamak için de yönetim kurullarının toplanıyor olması, çeşitliliğin olması ve bağımsız üyeye sahip olması gerekli. Yazılı kuralların her alana yönelik olması da önemli, hatta ayrılma kurallarının dahi yazılmış olması böylesi kriz dönemlerini atlatmada firmalara büyük kolaylıklar sağlayacaktır”